Ontdek onze blog voor meer tips en ideeën

Met deze blog houden we je graag op de hoogte van nieuwe trends,
bruikbare tips en tonnen inspiratie op het vlak van tuinen en landschappen. 
Hier vind je alle informatie voor jouw buitenruimte! 

BLIJF OP DE HOOGTE

Subtiele herfstkleuren in de tuin: hoe doe je dat?

aster cordifolius little carlow banner.png

Is herfst geen prachtig seizoen? Al die verschillende kleuren zijn een echte streling voor het oog: van een gouden of rode bladverkleuring tot late bloeiers. Vlak voor de winter verliezen bomen en struiken hun bladeren, dus dit is hét moment om nog met volle teugen van hun diversiteit te genieten.

Bij Linea Hortus houden we van de herfst. Door te werken met verschillende planten die een mooie herfstverkleuring of late bloei tonen, wordt elke tuin een plaatje. We tonen je graag een greep uit het assortiment dat we regelmatig toepassen!

 

Bomen en struiken:

Bomen en struiken kunnen een mooi effect geven als solitair, maar ook struikmassieven kunnen een grote impact hebben op het totaalbeeld, voornamelijk dankzij hun specifieke herfstkleur. De kleuren van de volgende bomen en struiken kunnen ons hoe dan ook bekoren.

Beuk (Fagus sylvatica)

Deze boom verkleurt van groen naar warm geel tot goudbruin. Hier kan je blijvend van genieten, want het verdroogde blad blijft behouden tot het nieuwe blad verschijnt.

De beuk wordt zowel toegepast als boom en als haagplant. In het laatste geval wordt dit een beukenhaag genoemd, wat voor alle duidelijkheid om een andere soort gaat dan de haagbeuk.

 

Kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’)

Veel ruimte ter beschikking? Deze kornoelje heeft een rode herfstkleur die fantastisch tot z’n recht komt wanneer deze geplaatst wordt in grote groepen.

cornus alba sibirica.jpg

 

Moeraseik (Quercus palustris)

Van brons naar donkerrood verkleurend en met een diep ingesneden blad valt deze eik wel op! Ook blijft het verdroogde blad vrij lang aan de boom hangen.

 

Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Het krentenboompje zorgt voor een herfstverkleuring van oranje naar karmijnrood.

amelanchier lamarckii.jpg

 

Judasboom (Cercidiphyllum japonicum)

Naast de kleur is er ook… de geur! De afgevallen bladeren van deze boom ruiken zoet, zelfs naar koekjes. Daarnaast gaan de bekende roze en lila tinten van deze boom in de herfst over naar een geeloranje kleur.

 

Klimplanten:

Klimplanten filteren enorm veel fijn stof uit de lucht en vormen een rijk leefgebied voor insecten en vogels. Daarnaast kunnen ze ook een extra isolatielaag vormen tegen gevels. Of je ze nu liever snoeit of juist volop wil laten woekeren: enkele van deze klimplanten zorgen voor die mooie herfstverkleuring.

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

De witte bloemen in het voorjaar maken plaats voor groene en ten slotte gele bladeren. Als je houdt van een romantisch effect, is de klimhortensia zeker iets voor jou.

hydrangea petiolaris.jpg

 

Druivelaar (Vitis vinifera)

Niet alleen kan je genieten van je eigen druiven, tijdens de herfst zie je ook een prachtige geelverkleuring van deze wijnrank.

vitis vinifera.jpg

 

Wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata)

De wilde wingerd roept meteen het klassieke beeld op van schilderachtige boerderijtjes. Deze familie van de wijnstok verkleurt geleidelijk van groen naar rood.

parthenocissus tricuspidata.jpg

 

Siergrassen:

Zelf werken we enorm graag met siergrassen omdat ze zorgen voor een mooie, natuurlijke uitstraling die volledig past bij ons warm minimalisme. Deze grassen krijgen een stroachtige kleur in de herfst, in gelige, bruine en zelfs oranjetinten. Ze komen het meest tot hun recht in grote groepen. Er is een groot aanbod, maar we tonen je graag een paar van onze favorieten!

Pijpenstrootje (Molinia caerulea 'Heidebraut')

Heeft een strogele herfstverkleuring.

molinia caerulea heidebraut.jpg

 

Ruwe smele (Deschampsia cespitosa 'Goldtau')

Siergras met een geelachtige herfstverkleuring.

 

Vingergras (Panicum virgatum 'Strictum' en 'Squaw')

'Strictum' heeft een geelachtige herfstverkleuring, 'Sqauw' verkleurt van warm oranje tot roodbruin.

panicum virgatum strictum.jpg

 

Vaste planten en andere:

Bloeiende vaste planten en één- of tweejarigen vormen een prachtige combinatie met siergrassen. Deze creëren het effect van een wilde bloemenweide, waardoor je van heel wat kleur kan genieten doorheen het jaar.

Ijzerhard (Verbena bonariensis)

Deze tweejarige plant zaait zichzelf uit en bloeit in een prachtige paarse kleur van juni tot de eerste vorst. De uitgebloeide bloemknoppen verdrogen en worden donker, wat nog steeds een mooi beeld teweegbrengt. Zelf houden we van de combinatie van zomer- en herfstaccenten: zo passen de verkleurde knoppen van ijzerhard heel mooi tussen verkleurde siergrassen.

verbena bonariensis.jpg

 

Bronsachtige venkel (Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’)

Deze plant heeft een bronsachtig blad. De zwavelgele schermbloemen zien er ook fraai uit tijdens de herfst, eens ze zijn uitgebloeid.

foeniculum vulgare giant bronze.jpg

 

Aster (Aster cordifolius ‘Little Carlow’)

Een bossige herfstaster die bloeit van september tot oktober. De aster draagt violetblauwe, margrietachtige bloemen met een geel hartje. Ook deze plant vormt een mooie combinatie met siergrassen.

aster cordifolius little carlow.jpg

 

Kies jij ook voor planten met een herfstverkleuring?

Wil jij van je tuin genieten gedurende elk seizoen? Kies dan niet alleen voor lentebloeiers, maar ook voor herfstverkleuring en wintergroene elementen. Door al deze planten te combineren, zorg je voor leven in de tuin. Dankzij al die kleuren is je tuin op elk moment van het jaar prachtig om te zien!

Zou je graag persoonlijk advies krijgen? Neem dan zeker contact met ons op en tover je tuin om tot een plek waar je volledig tot rust kan komen.

5 essentiële tips

om je buitenruimte
in te richten

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.